Olika öltyper

Enklaste guiden till öltyper

Enklaste guiden till öltyper: utforska ölens alla smaker

Öl är en av världens mest populära drycker, och det är inte svårt att förstå varför. Med hundratals olika ölmärken och varianter att välja mellan är det en dryck som kan tillfredsställa alla smaklökar. För dig som är ny eller vill lära dig mer om öl, kan det mycket uppfattas som överväldigande.
Därför har vi gjort denna enkla guiden till alla öltyper som hjälper dig att förstå ölens värld!


En överblick

Öl består utav fyra huvudingredienser: malt, humle, jäst och vatten. När man brygger öl använder man olika mängd av insatserna. Därefter används diverse tillsatser för att tillverka öl med olika alkoholhalter och karaktär.

Vad gör de olika huvudingredienserna?

Malt
Malt är basen i ölen och är den ingrediens som tillför alkohol. Malt kommer i olika säd, men korn är det vanligaste. Andra sädtyper man använder är vete och ibland råg. Däremot brukar de alltid kombineras med kornmalt.

Humle
Humle är en ört som påverkar jästen i öl. Syran i humlen agerar som en antibiotika för bakterier i jästen vilket hjälper bryggningen. Humlen har även en besk smak vilket jämnar ut maltens söta inflytande på ölen. Olika humle kan ändra färgen och smaken.

Jäst
Öl delas upp som underjäst, överjäst och spontanjäst. Det finns olika typer utav jäst som används för att få fram olika öltyper.

Vatten
Vatten är huvudingrediensen i ölbryggning. Ölens smak kan påverkas av vattnets mineraler och dess hårdhet.

Ölbryggning

Hur delar man upp de olika öltyperna?

Öltyper brukar generellt sett delas upp i tre kategorier: lager, ale och spontantjäst. Ale brukar oftast definieras som överjäst öl och lager definieras som underjäst. Spontanjäst är däremot lite annorlunda då man inte manuellt tillför jästen så som man gör i ale och lager.

Vad är skillnaden mellan ale, lager och spontanjäst?

Ale (överjäst)

Ale definieras som överjäst öl. Detta beror på bakterien som används vid dess bryggning, den gör att jästen läggs på toppen av bryggningstanken. Det skapar en mer rik och komplex smak än lager.

Lager (underjäst)

Lager definieras som underjäst öl. Detta beror på bakterien som används vid dess bryggning, som gör att jästen läggs på botten av bryggningstanken. Det skapar en mer frisk smak.

Spontanjäst öl

Spontanjäst skiljer sig från de vanliga överjästa och underjästa ölerna då man låter ölen jäsa med hjälp av de bakterier som finns i luften under bryggningsprocessen. Denna processen är faktiskt den äldsta bryggningsmetoden. Nu för tiden är den inte lika populär som den var förr, men det finns fortfarande många bryggerier som använder sig av denna metod, där den populäraste är Lambic från Belgien.


Ölbryggning

Öltyperna – en lista

Ale

  • Pale Ale
    Pale ale är en öltyp som vanligtvis är bryggd med ljus malt och har en högre andel humle jämfört med andra ale-varianter. Ölen ofta guldig i färgen och har en fruktig, blommig eller kryddig smak beroende på den humle som används.
  • India Pale Ale (IPA)
    IPA är variation på pale ale. Denna öltyp har mycket humle, som ursprungligen bryggdes för att tåla den långa transporten från England till Indien. IPA är känd för sin intensiva humlesmak och kan vara både fruktig och kryddig. Den har en ljust guldig eller en röd-aktig färg.

    Här kan du läsa mer om IPA och dess varianter
  • Stout
    Öltypen stout är en mörk öl som är väldigt populär i England och Irland. Den har vanligtvis en rik och fyllig smak med toner av rostade korn, choklad och kaffe. Stouts kännetecknas ofta för sin mörka intensiva färg.
  • Porter
    Porter är en mörk öl som liknar en stout, men med en lättare och mer balanserad smak. Porters innehåller ofta toner av choklad, kaffe, karamell och rostade korn. Porter kännetecknas likt stout:en med sin mörka färg.
  • Belgisk Ale
    Belgisk ale är en öltyp som kommer från Belgien. Belgisk ale kan variera mycket i smak och alkoholhalt. Vanligtvis har belgiska ales en fruktig smak och kan ha en kryddig touch. När belgiska bryggerier gör öl så brukar dem inte brygga efter en öltyp utan dem vill göra en helt ny dryckesupplevelse. Dem har en specifik smak och karaktär i tanken och uppfinner helt efter det.
  • Amber Ale
    Öltypen Amber ales uppkom på 1800-talet i Storbritannien. Öltypen kännetecknas ofta för sin ljusa koppar eller ljusbruna färg. Tack vare karamell och kristallmalt får ölen den färgen.
    Amber ale får, tack vare malten, rostad kola-smak, med en mer fylligare kropp jämfört med andra öl.
  • Brown Ale
    Brown ale är en mörkare öltyp med en antingen en söt smak med låg alkoholhalt, eller en högre alkoholhalt med lite mer bitter smak.
    Brown ale har en övergripande choklad och karamell-aktig smak, men kan variera med olika tillsatser.
  • Veteöl
    Klassiska veteölen är bryggd med en hög andel vete i malten. Den är vanligtvis ljusgul till ljust orange i färgen och kan ha en lätt, brödig smak. Veteöl kan vara både en lager och en ale, beroende på vilken jäst som används vid bryggningen.

Lager

  • Pale Lager
    Pale lager är en av de mest populära alkoholerna i världen och kan vara mycket kolsyrad och lättdrucken. Den har en låg maltighet och humleprofil, och jäses vid låga temperaturer vilket ger en mer neutral smakprofil.
  • Pilsner
    Pilsner ör en ljus, frisk öl som har sitt ursprung i Tjeckien. Pilsner har en mild humlesmak och är lätt att dricka, vilket gör den till en populär öltyp världen över.
  • Helles
    Helles är en ljus och maltig lager med en mjuk och balanserad smak. Ursprungligen från Tyskland.
  • Bock
    Bock är en starkare lager med högre alkoholhalt och en maltig, söt smak. Den har ofta toner av karamell och choklad.
  • Märzen
    Märzenn är en amberfärgad lager med smaker av malt och karamell. Ursprungligen från Tyskland.
  • Dunkel (mörk lager)
    Dunkel är en mörkare lager som är liknande bock, men med en mjukare och sötare smakprofil. Det är en traditionell öltyp i Tyskland.
  • Schwarzbier
    Schwarzbier är en mörk och maltig lager med smaker av kaffe och choklad, men med en lättare kropp än en stout. Ursprungligen från Tyskland.
  • Vienna lager
    Vienna lager är en ölstil som har sitt ursprung i Österrike på 1800-talet. Den är bryggd med en kombination av malttypen Wienermalt och rostad malt, vilket ger en lätt rostad smak med inslag av bröd, karamell och nötter.

Spontanjäst öl

  • Lambic
    Lambic är en spontanjäst öl som endast bryggs i Pajottenland utanför Bryssels i Belgien. Denna öltyp bryggs endast här då de bakterier som krävs finns bara i Pajottenland. Lambic serveras ofta ofiltrerad och icke kolsyrad. Den har en torr och lätt smak utan någon beskhet.
  • Gueuze
    Gueze görs genom att blanda en yngre och en äldre Lambic. Gueze är därmed en variation på Lambic. När de två Lambic ölerna blandas så skapas en andra jäsning och skapar då öltypen Gueuze. Gueze är syrlig och torr i smaken.
  • American Wild Ale
    American Wild Ale är USA:s variant på Belgiens Lambic. Ölen har en komplex, fruktig och unik smak.
  • Flanders Red Ale
    En öl som bryggs i West Flanders i Belgien. Röd malt ger ölen ölen en röd färg vilket ger den sitt namn. Smaken kan variera men de vanligaste är plommon, katrinplommon, russin eller hallon. Oftast så är ölen sur och syrlig.

Vilken öl ska man välja?

Att välja rätt öl beror helt upp till din smak. Om du föredrar en mildare och fruktig smak så är pale ale eller en vanlig pilsner ett bra val. Om du vill ha mer fyllig eller rik smak så passar en stout eller porter mer dig. Om du är ute efter en bitter och fruktig smak så borde du prova IPA.

Det kan vara svårt att generalisera de olika typerna av öl då det finns så otroligt många variationer.
Så det bästa sättet är egentligen bara att prova sig fram. Men om du är osäker kan du alltid fråga bartendern efter rekommendationer.


Hur ska man dricka sin öl?

För att få ut så mycket av din öl, så finns det några tips för att du ska kunna njuta av ölen till fullo:

  • Temperatur vid servering: Det är viktigt att servera ölen med rätt temperatur för att få ut och uppleva dess smaker på bästa sätt. Ales serveras helst vid rumstemperatur eller något svalare, medan lager serveras kallare. Porter och stouts serveras vid rumstemperatur eller lite varmare för att få ut alla smaker.
    Att servera vid rätt temperatur är det viktigaste för att få ut ölens smaker.
  • Rätt glas: Det finns olika typer av ölglas som är designade för att förbättra smakupplevelsen. Generellt sett används tunna och höga glas för lagers, bredare glas för ales, stouts och porters.
    Här är en enkel guide till ölglas och vilka öler som passar till dem.
  • Kombination med mat: Öl är en utmärkt dryck att kombinera med mat. Öl som är lätta och fruktiga fungerar bra med fisk och kyckling, medan mörkare öl som stouts och porters passar bättre med kött och kryddiga maträtter. Ett användbart tips är att kolla på systembolagets sida för att hitta vilken öl som passar med vilken typ utav mat.

Ölglas