Hur fungerar en kaffebryggare?

Hur fungerar en kaffebryggare

Har du någonsin funderat på hur den där kaffeapparaten på din köksbänk faktiskt fungerar? Det har iallafall jag gjort. Och när jag googlade runt för att ta reda på det så blev jag bara förvirrad. Därför gjorde jag en djupdykning i ämnet för att besvara frågan: Hur fungerar en kaffebryggare?

I denna artikeln kommer vi fokusera på den klassiska kaffebryggaren. Eller så den egentligen heter: Automatisk droppbryggare. Det är just denna som är vanligast i de Svenska hemmen.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cervera.se och bagaren och kocken.

Hur är en kaffebryggare uppbyggd?

För att förstå hur en kaffebryggare fungerar så måste vi veta vilka delar den är uppbyggd av, nedan har vi listat de vanligaste delarna du kommer hitta på en kaffebryggare:

  1. Chassi
  2. Vattenbehållare
  3. Filterbehållare
  4. Rör
  5. Värmeplatta / element
  6. Karaff
  7. Strömbrytare
  8. Kablar
Delar på en kaffemaskin

Hur fungerar det när man brygger?

Ja, vad händer egentligen efter du klickat på start?

Se bilder nedanför texten:

När du fyller vattenbehållaren med vatten så rinner det direkt ner i rören tills vattennivån mellan behållaren och rören jämnat ut sig.

Rören går ner igenom värmeplattan, vilket har som roll att värma upp både karaffen och själva vattnet som rinner genom det.

När du klickar på start så sätts elementet i värmeplattan igång. Den värmer upp vattnet till mellan 91 och 96 grader Celsius, vilket är den optimala temperaturen för att brygga kaffe.

Med hjälp av en sensor som sitter i värmeplattan så håller bryggaren den rätta temperaturen.

Vattnet börjar nu förångas och med hjälp av tryck från värmen så knuffas bubblor upp genom röret till ventilen ovanför kaffefiltret. Därefter så droppar vattnet ner i kaffebönorna där själva bryggningen sker.

Här plockar vattnet med sig alla aromer och smaker från bönorna, sedan så rinner det genom kaffefiltret och slutligen ner i karaffen redo för servering!

Bild på hur en kaffebryggare fungerar med alla dess delar

Det negativa med kaffebryggare

Våran trogna automatiska droppbryggare kan dock få en del kritik när man jämför med andra typer av bryggare på marknaden. Många anser att den inte alls brygger bra kaffe, speciellt om man använder de billigare varianterna som bara ligger på några hundralappar. Nedan har vi listat de saker som kaffeentusiaster anser vara negativt med kaffebryggare:

– Dropparen är dåligt designad

Om du kollar på dina kaffebönor efter en bryggning så kommer du se att det är som en krater i mitten av bönorna. Själva droppmekanismen droppar bara rakt ner i mitten av filtret, vilket innebär att en stor andel av kaffebönorna inte ens kommer i kontakt med något vatten. Dessutom så är det ju bara det första vattnet som verkligen kommer i kontakt med bönorna, resten rinner ner i dess spår där bönorna redan har extraherats.

Detta resulterar i att kaffet blir svagare och mindre smakfullt jämfört om man bara hade använt en manuell droppbryggare, där man själv häller vattnet över bönorna.

– Uppvärmningen är dålig

Elementet i värmeplattan värmer successivt upp vattnet från 0 till runt 94 grader Celsius. Detta innebär att det första vattnet som droppar och extraheras med kaffebönorna inte alls är den optimala temperaturen för bryggning.

Kombinera detta med att dropparen är dåligt designad, så kommer de första vattnet som får full extraktion från bönorna inte ens vara rätt temperatur. Och det vatten som kommer därefter med rätt temperatur inte får lika mycket kontakt med kaffebönorna.

Fördelarna med kaffebryggare

– Kaffebryggare är snabba

Kaffebryggare är väldigt snabba när det kommer till att brygga kaffe. Det tar bara några minuter från det att du klickat på start till att du har en eller flera koppar kaffe i din karaff.

– Hög kapacitet

Det har en hög kapacitet och de flesta kaffebryggare kan brygga upp till 12 koppar på en omgång.

– Anpassningsbar

Det finns en hög anpassningsbarhet på kaffebryggare. Du kan variera med mått och typen av kaffebönor du har i. De flesta av problemen kan du också fixa genom att modifiera din bryggare.

Till exempel så kan du hitta en lösning till att dropparen är dåligt designad. Du kan lägga något i filtret som skvätter bönorna åt sidan för att få mer spridning. Eller så kan du sätta på ett litet duschhuvud på själva dropparen om för att uppnå detta. Det finns massvis med saker du kan göra med din bryggare, experimentera dig fram!

Vårat toppval av kaffebryggare

Moccamaster Automatic
BÄSTA VÄRDET

Moccamaster Automatic Kaffebryggare Brushed Silver

  • 6 min bryggtid
  • 1,25 liter kapacitet
  • Handgjord och testad
  • Håller genom åren

Melitta easy kaffemaskin
BÄSTA BUDGET

Melitta Easy Kaffemaskin

  • Billig
  • 10 koppar kapacitet
  • Droppstopp för full kontroll
  • Kompakt design

Variationer på kaffebryggare

Det finns en uppsjö av adaptioner och varianter på klassiska bryggare. Det finns alltid saker som kan förbättras på självaste grunddesignen.

Droppstopp

Droppstopp är en enkel men effektiv del som ofta sitter på botten av filterbehållaren på kaffebryggare. Ventilen ger dig full kontroll över hur länge vattnet och kaffet ska extrahera innan du öppnar den och låter vattnet rinna ner i karaffen. Ju längre man låter det extrahera desto starkare blir kaffet.

Temperaturkontroll

De dyrare kaffebryggarna har väldigt precis temperaturkontroll. Temperatursensorn och elementen är av hög kvalité vilket gör så att bryggaren håller en mer exakt temperatur under hela processen.

Kapacitet

Ofta kommer bryggare med en kapacitet på 1,25 liter, vilket är 10 koppar. Det finns också väldigt små på kapaciteten av 2 koppar. Men vissa bryggare har extremt hög kapacitet på flera liters volym.

Kvalité på delar

När man kommer upp i pris så kommer också kvalitén av delarna bli bättre. Ofta så blir temperaturkontrollen främst bättre. Men chassit blir mindre plastigt, karaffen blir bättre och alla delar kommer helt enkelt upp i hållbarhet.

Vi rekommenderar att du köper en kaffebryggare som håller med tiden. Den gör inte bara bättre kaffe men kommer också hålla mycket längre.