Hur länge håller kaffe? Och hur vet jag om det blivit dåligt?
Har du hittat en gammal kaffepåse längst in i skafferiet? Eller vill du bara planera lite?
I denna artikeln djupdyker vi i frågorna du kan ha kring kaffes hållbarhet.
Kortfattat håller kaffe olika länge beroende på förvaring och producent. En nyöppnad kaffepåse håller ungefär 3-5 månader och en oöppnad brukar hålla till utgångsdatumet på förpackningen.
Hur länge håller kaffe?
Kaffe är en färskvara, det vill säga den börjar bli “dålig” sekunden du öppnat påsen. Däremot så blir inte kaffe gammalt så som andra färskvaror blir. Nej, utan kaffe förlorar istället gradvis smak och lukt ju äldre det blir.
Kaffets färskhet påverkas främst utav hur det förvaras, så för att uppnå maximal hållbarhet så gäller det att du förvarar det på rätt sätt.
Tips! Förvara inte ditt kaffe i kylen då fukt och luftförväxling bryter ned kaffets smak.
Hur länge håller öppnat kaffe?
En öppnad kaffepåse håller ungefär 3-5 månader innan den förlorat mestadels utav sin smak. Detta kan variera mycket på hur det förvaras, producenten och transportmetod. På vissa förpackningar så står det hur länge det håller efter man öppnat påsen.
Hur länge håller oöppnat kaffe?
En oöppnad kaffepåse håller så länge som det står på påsen. Om din påse har blivit öppnad tidigare så gäller inte längre detta datum eftersom påsen har växlat luft och därmed förlorat lite av sin livstid.
Hur länge håller snabbkaffe?
Snabbkaffe är faktiskt den variant som är mest robust när det kommer till livslängden. Beroende på förvaring och producent så kan det hålla mellan 2-20 år.
Hur länge håller kokat kaffe?
Kokat kaffe håller sin färskhet ungefär 2 timmar innan det börjar smaka bittert och dåligt. Om du förvarar det i kylen så håller det i ungefär 3-4 dagar.
Hur vet man om kaffe blivit gammalt?
Den största indikatorn på om kaffe blivit gammalt är smaken. Om ditt kaffe smakar lite, så är det förmodligen gammalt.
I vissa fall så räcker det med att lukta på kaffebönorna för att avgöra om det blivit gammalt.
Vad händer när kaffe blir gammalt?
Den stora fienden mot nyrostade kaffebönor är luftförväxling. När kaffet utsätts mot ny luft så förlorar bönan aromerna och intensiteten. Vilket i sin tur innebär att kaffet förlorar smak och lukt.
Detta är varför en öppnad kaffepåses hållbarhet är så låg jämfört med en oöppnad.
Kaffekapslar tar faktiskt denna faktorn till nästa nivå och använder vakuumförpackning för att hålla allt syre borta. Därmed behåller de smaken och livslängden så bra som möjligt.
Kan man dricka kaffe som gått ut?
Ja, det går oftast bra att dricka gammalt kaffe som gått ut. Det är dock viktigt att du kollar runt i påsen så att det inte bildats något mögel i den. Om du endast hittar en liten bit mögel så råder vi att du avstår från att dricka det. Även om det bara är en liten del mögel så har den förmodligen spridit sig genom hela påsen.
Vad kan man göra med gammalt kaffe?
Detta kan du göra med gammalt kaffe:
- Gör iskuber utav kaffet:
Häll ner kaffet i en iskubsform och använd det nästa gång du gör iskaffe! - Betsa trä med kaffet:
Du kan betsa trä med kaffe för att göra trä mörkare och ge det en snygg patina. - Använd kaffesumpen i din rabatt:
Kaffesump fungerar som ett naturligt gödsel till dina plantor, det koffeinhalten i kaffesumpen håller dessutom insekter borta! - Baka med gammalt kaffe:
Du kan göra massvis med goda kaffe-bakelser med ditt överblivna kaffe! - Gör hemmagjord kaffesirap:
Ditt gamla kaffe kan bli ett utmärkt kaffe-sirap vilket du kan ha över glass eller använda i andra drycker! - Gör kaffeglass:
Du kan göra utsökt kaffeglass med ditt gamla kaffe. Allt du behöver är kondenserad mjölk, kaffe, vispgrädde och lite tid!
Istället för att slänga ditt gamla kaffe så borde du ta vara på det. Det finns massvis med användbara saker du kan göra med kaffe eller kaffesump. Du kan läsa mer här: 20 saker man kan göra med kaffe och kaffesump.