Hur man odlar kaffebönor hemma

Odla kaffebönor hemma

Att odla kaffe hemma är ett spännande projekt som efter lite tid ger dig dina alldeles egna kaffebönor. Det kan vara lite svårt o veta hur man ska gå till väga då Sverige inte har det optimala klimatet för kaffeodling. Men efter denna artikeln så garanterar jag att du inte kommer tycka det är så svårt som det verkar.

Här går vi igenom allt du behöver veta för kaffeodling hemma!

Att odla kaffe hemma

Kaffeplanta med bönor runt om

Att odla kaffe här i Sverige kräver att man odlar inomhus eller i ett växthus. Busken är väldigt känslig mot frost, och klarar inte temperaturer under fryspunkten.

Man kan se kaffeodling hemma lite mer som ett projekt än ett stadigt sätt att skörda kaffebönor. Vanliga buskar som växer utomhus blir ungefär 10 meter höga, men här i Sverige kan man bara odla dem som en husplanta vilket man kontinuerligt klipper ner. Dessutom är inte kaffeplantan fullt mogen förrän 3 år in. Det är först då man får sina första bönor, efter det får man bönor en gång per år.

Detta innebär att skörden inte blir mer än ett par kaffebönor om året. Om du har platsen, till exempel ett växthus, så kan man såklart ha större kaffebuskar. Men även då så måste man ha flera plantor för att få mer än ett par koppar kaffe årligen.

Kaffe kan man dela upp i två olika huvudkategorier: Arabica och Robusta. Dessa har själva sina olika varianter. Vi rekommenderar att man odlar med Arabica eftersom den gör ett godare kaffe.

Med detta i åtanke så är det dags att plantera våra första kaffebuskar!

Såhär odlar du kaffe hemma

Korta listan

  • Varm plats och indirekt ljus
  • 16 till 24ºC
  • Vattna regelbundet, jorden ska vara fuktig, inte vattenfylld
  • Håll hög fuktighet i luften runt omkring
  • Beskär plantan regelbundet, bäst under tidig vår
  • Handpollinera de vita blommorna
  • Plocka körsbären när dem är röda och mogna
Tjej håller i en planta

Kaffebönor kräver en varm plats med indirekt ljus. Den ideella temperaturen ligger på runt 16 till 24ºC. Vattna regelbundet, håll jorden fuktig men inte vattenfylld. Det är viktigt med bra vattendränering både i jorden och på krukan. Ett tips är att använda småsten i krukan för att bibehålla hög fuktighet runt plantan.

Kaffeplantor kräver 1500-2000 mm nederbörd per år. Dem är med andra ord väldigt törstiga. Se till så att jorden aldrig blir torr då detta kan döda plantan väldigt snabbt.

Du kan välja lite själv hur stor planta du vill ha. Ju större planta desto mer vatten kommer den behöva. Beskär plantan till den storlek du vill ha den i. Den bästa tiden att beskära är under den tidiga våren.

Efter 3-5 år kommer de första vita blommorna. Se till att handpollinera dem, därefter ger de väg för dina första kaffekörsbär med kaffebönor i. Först är de gröna, sedan röda och mogna, därefter svarta och övermogna.

Plocka körsbären när dem är röda. Det finns oftast 2 kaffebönor per bär.

Skala kaffekörsbäret efter skörd och ta fram kaffebönorna. Det kanske inte är världens största skörd, men förhoppningsvis tillräckligt för en kopp hemmagjort kaffe. Du kan också testa rosta kaffebönorna hemma!

Tips och trix

För att behålla hög fuktighet kan du spreja vatten på kaffebuskens löv varje gång du vattnar.

Du kan använda gödsel för att hjälpa plantan växa. Använd balanserat eller svagt gödsel och använd det varje 2-3 månad.

Använd en hyfsat stor kruka för att rötterna ska sätta sig bra.

Infestationer och sjukdomar

Infestationer

Kaffeplantor inomhus kan lida av mjöllöss, bladlöss och kvalster. Tecken på dessa är spindelnät, vit pulvrig avföring eller att man ser små insekter på själva plantan.

Behandla dessa infestationer med organiskt insektsmedel eller Neem olja. Behandla plantan så fort som möjligt för att förhindra en större infestation på dina andra plantor i närheten.

Sjukdomar

Bruna löv

Om dina blad blir bruna vid hösten så kan det bero på att plantan fått för mycket ljus eller värme. (kallas också lövbränna) Den torra luften kring plantan gör så att löven torkar ut och dör. Se till så att plantan inte står för nära ett element och håll fuktigheten runt plantan hög.

Du kan spreja dina löv regelbundet eller ställa en luftfuktare i närheten.

Bruna kanter på löven

Om din planta får bruna kanter så kan det bero på att du övervattnar den. Se till att plantan inte är övervattnad.

Gula fläckar på löven och orangea utväxter

Rostsvamp. Denna sjukdom är en typ utav svamp och påverkar inte plantan negativt. Bekämpa den genom att beskära de utsatta områdena.

Här är en bra lista med olika växtsjukdomar

Kan man ha kaffeplantan utomhus?

Du kan ha kaffeplantan utomhus under de varma månaderna, det är dock inte rekommenderat eftersom det svenska klimatet är så ostabilt. Det är viktigt att plantan inte står ute under kallare nätter då graderna sjunker under 16ºC.

Har Sverige några kaffeodlingar?

På grund av vårat klimat så har inte Sverige några störa kommersiella kaffeodlingar. De kaffeplantor som finns är i folks hushåll.

Det klimatet som krävs är varmt, fuktigt och höga berg. Det är därför Brasilien, Vietnam, Indonesien och Colombia är de länder som har mest kaffeproduktion i världen. Det är härifrån vi importerar vårat kaffe till Sverige.

Det finns en viss breddgrad på jordklotet där kaffets odling är optimal, detta område kallas för kaffebältet.

Kaffeplantor är fina dekorationer

Utöver att producera kaffebönor så är kaffeplantor fina växter som året om är riktigt gröna och fräscha. Det gör dem till en attraktiv dekoration till ditt hem. Även om det tar lång tid att få några kaffebönor från trädet så är dem värda jobbet på grund av sitt utseende.

Sammanfattning

Att odla kaffebönor är en rolig utmaning både för nybörjare och för erfarna planterare. Det är en lång process som inte ger den största skörden, men med rätt uppseende och lite disciplin så får du till slut dina alldeles egna kaffebönor. Och tack vare plantans fina utseende så gör det allt värt. Bönorna kan användas till massor av roliga saker. T.ex. Betsa trä som kan ge din hem nya fina nyanser!