Hur transporteras kaffe? Från odling till kaffekopp

Hur transporteras kaffe

Kaffe är en av Sveriges mest konsumerade dryck. Sverige importerar ungefär 85 000 ton kaffe per år. Vi ligger till och med på 6:e plats bland de länder som konsumerar mest kaffe i världen. I denna artikeln går vi in på hur kaffet kommer från odlingarna hela vägen ner i våra kaffekoppar.

Hur kaffe transporteras

Majoriteten av kaffe transporteras internationellt med båt eller med flygplan. På fast land så transporteras det med godståg eller lastbilar. Att skeppa kaffe är ekonomiskt och effektivt, däremot är det väldigt opålitligt. Flyg är mer pålitligt men mycket mer kostsamt. Du kan läsa mer om skillnaderna av transportmetoderna nedan.

Det börjar utomlands

Det finns två huvudsakliga kaffetyper: Robusta och Arabica kaffebönor. Och ungefär tre fjärdedelar av världens kaffeodling består av kaffebönan Arabica.

Dessa kaffebönor skördas på olika tider utav året vilket är beroende på vilken höjd och klimatet den planteras på. Detta innebär att det alltid finns kaffebönor året runt, men dina favoritbönor inte alltid kan köpas färska.
Nästan allt kaffe produceras och importeras från andra länder:

Kaffeplanta
  • Brasilien – 2,652,000
  • Vietnam – 1,650,000
  • Colombia – 810,000
  • Indonesien – 660,000
  • Etiopien – 384,000

Producerat ton kaffe per år, 2019. Källa.

På dessa odlingar så går kaffet igenom flera steg innan dem lämnar landet. Det börjar med att kaffeplantan planteras. Efter plantering tar det 3-5 år innan den första skörden kaffebönor kan samlas in därefter så skördas den 1 gång varje år i ungefär 20 år.

Kaffebönor skördas ofta för hand men också med hjälp av jordbruksfordon. Dessa fordon omfamnar hela buskar med snurrande blad som slår av kaffebönorna ner i behållare. Dem liknar de stora snurrorna som tvättar sidorna av bilen i en biltvätt. Fast istället för bilen är det kaffebuskar.

Efter skörden så börjar man att bearbeta de färska kaffebönorna genom att ta bort körsbäret runt kaffebönan. Detta görs antingen för hand eller genom att köra dem genom en maskin som kräver massa vatten. Dessa olika metoder kallas den våta och den torra metoden.

Kaffe torkning

Efter bäret tagits bort så ska bönorna torkas. Torkningen sker genom att bönorna lämnas ute i solen på betonggolv, eller genom att använda torkningsmaskiner.

När bönorna har torkat så tar man bort de sista bitarna av bäret och skalet som sitter runt bönan. Detta görs genom att använda en fräs som skakar bönorna med friktion på ett rullband. Kaffebönorna blir då av med sina sista bitar skal, bönan är nu redo för att packas.

Paketering

Kaffebönorna sorteras efter storlek och färg, sedan så packas dem ned i jutepåsar eller i sisal-påsar. I varje påse så packas det ner 60 kg kaffebönor. Odlingarna tar också styckprov på kaffebönor och provsmakar dem så att allt är som det ska.

Transport

Det finns två huvudsakliga metoder när man ska transportera kaffe: Genom båt eller genom flyg. De båda har sina för och nackdelar. Flyget kostar mer men går mycket snabbare. Medan att transportera med båt kostar mindre men kan ta flera veckor eller månader innan dem når sin destination.

Båt och flygplan

Vad måste man tänka på vid transport?

Kaffebönor är en organisk vara, vilket innebär att den blir påverkad av miljön omkring den. Om bönorna ska hålla sin färskhet under sin färd ut i världen så måste man ta hänsyn till de olika miljöerna.

En av de stora utmaningarna är fuktighet. Kaffebönorna tar enkelt upp vatten i sin omgivning, vilket påverkar både smaken och hållbarheten.

En annan utmaning är temperatur. Temperaturen får inte variera för mycket under resan. Det är som att man tar ut mjölken ur kylen om och om igen. Temperaturväxlingar bildar fukt och det gör så att mjölken snabbare blir dålig, detsamma gäller kaffebönor.

När man transporterar kaffe genom luft, så blir dessutom kaffebönorna utsatta för tryckskillnad i luften. Detta påverkar också bönorna negativt.

Transportera kaffebönor med båt

Kaffe båt

Att frakta på havet, eller skeppa, är den vanligaste och billigaste metoden att få bönor från punkt A till B. Det kan dock vara opålitligt. Att skeppa från t.ex. Brasilien till Sverige tar redan flera veckor, men politiska problem och väder kan göra så att det kan ta flera månader.

Detta innebär att rosterier måste planera långt i förtid och räkna med att det kan vara förseningar på sina leveranser. Men det är fortfarande den metod som majoriteten föredrar. Det är både billigt och man kan frakta otroligt mycket i sina containrar.

Att transportera nyrostat kaffe är dock lite mer krångligt. Nyrostat kaffe har ett mycket tidigare utgångsdatum än vad råkaffe har. Dessutom så är det mycket mer påverkat av luftfuktighet. Det är därför viktigt för rosterier som vill frakta rostat kaffe att packa rätt med lufttäta behållare och planera bra med tanke på båtarnas opålitlighet.

Vilken hamn exporterar mest kaffe?

Den hamn som transporterar mest kaffe i världen är hamnen Santos i São Paulo, Brasilien. Här så exporterade man 29 miljoner 60 kilos påsar av kaffe mellan Januari och November under 2022. Ungefär 80,7% av landets kaffebönor lämnade landet från denna enstaka hamn.
Källa

Transportera kaffe med flygplan

Flygplan som fraktar

En mycket kostsam men effektiv metod är att transportera genom flygplan. Det är både mer pålitligt, men också väldigt mycket snabbare. Bönorna kan dock inte fraktas i stora mängder vilket gör så att det kostar flera gånger så mycket som det gör att frakta på en båt.

Detta innebär att det ofta är mindre, nya och mer exklusiva rosterier som fraktar med flyg. Eftersom dem är påverkade av att kaffebönor kommer fram i tid och att dem håller den kvalitén man vill ha.

Kaffetransport inom Sverige

Kaffetransport lastbil

När kaffet har kommit fram till Sverige så transporteras dem ut till olika rosterier runt om i landet. Detta sker antingen med tåg eller med lastbil. I dessa rosterier så rostas kaffet till olika grader och smaker.

De största kafferosterierna i Sverige är:

  • Gevalia
  • Zoégas
  • Löfbergs
  • Arvid Nordquist
Kaffepåse

Nu när kaffet rostats och paketerats så fraktas det ut i lokala butiker runt om i Sverige där du, konsumenten, köper en påse, tar med den hem och slänger i den i din kaffebryggare vilket i sin tur blir en god kopp kaffe.

Export av kaffe från Sverige

Under 2022 så exporterade Sverige 29 000 ton kaffe och kaffeersättningar till ett värde av 2,457 miljarder kronor. Detta kaffe transporterades främst med tåg och lastbilar till olika svenska hamnar och sedan ut ur landet med lastfartyg.

Hur förvarar man kaffet?

När kaffe har kommit fram till sina destinationer så brukar dem bli förvarade i lufttäta mörkare miljöer med låg fuktighet. På skepp så finns det containrar som är lufttäta och som håller kaffet färskt länge.

Kaffetransportens miljöpåverkan

Att transportera kaffe över hela världen är inte bra för miljön, men vi måste dock göra det. Kaffe kan bara effektivt odlas på höga höjder ovanför havet. Det är därför Brasilien, Vietnam och Colombia är de länder med högst produktion. Vi i Sverige har inget annat val än att köpa in kaffe från andra länder. Visst, vi kan odla kaffe här i vårt avlånga land, men vårt klimat tillåter det inte vara hållbart.

Det finns dock andra åtgärder vi kan ta för att minska vårt klimatavtryck. Våra rosterier här i Sverige har alla sina metoder för att ta ner på deras förorening. Arvid Nordquist är ett kaffeföretag som 100% klimatkompenserar, dessutom så gör dem stora satsningar inom fossilfri transport. Arvid Nordquist har dessutom ett smart klimatverktyg där du kan beräkna hur mycket utsläpp som du kompenserar om du köper utav dem.

Gevalia är ännu en gigant med starkt fokus på miljön. De har koldioxidneutralitet i deras fabrik i Gävle. De satsar också på att minska sina växthusgaser ytterligare i framtiden.

Dessa är bara två av de alla rosterier här i Sverige. Alla har sin del i att bekämpa förorening från transporten av kaffe runt om i världen.

Kaffeodlingarnas hållbarhet

Bonde

Över 125 miljoner människor är beroende på kaffeodlingar. Och ungefär 80% av kaffet som produceras kommer från småbruk på mindre än 5 hektar. Att vara kaffebonde är ofta väldigt fattigt. Speciellt i den osäkra ekonomin som får kaffepriserna att variera kraftigt.

Vi som konsumenter kan göra mycket för att kompensera och ge tillbaka till de kaffeodlingar som förser oss med det goda kaffet:

  • Köp kaffe som är hållbart. T.ex. Kaffe som är fairtrade certifierat.
  • Köp ekologiskt kaffe. Ekologiskt kaffe är producerat utan kemiska medel och har minskad miljöpåverkan.
  • Donera till organisationer som hjälper kaffebönderna att bygga en bättre framtid.
  • Läs på om de olika rosteriernas initiativ till att hjälpa kaffebönder. T.ex. Gevalia som donerar och bygger skolor till bönderna i sina länder.

Credits