Rengöra perkulator: 3 enkla steg

Rengöra perkulator: 3 enkla steg

Att avnjuta en färsk kopp kaffe från din perkulator är en riktig fröjd för sinnena. Men om vi vill bibehålla den härliga smaken så är det viktigt att regelbundet hålla din perkulator ren och fräsch. I denna artikeln går vi igenom 3 enkla steg så att du kan säkerställa att varje kopp smakar lika gott som den föregående.

Därför är det viktigt att rengöra sin perkulator

Bild på en tjej som ska städa

Att rengöra din perkulator är viktigt av flera olika anledningar. För det första så ackumulerar din perkulator väldigt mycket kafferester över tiden vilket påverkar smaken negativt. Ofta så fastnar kaffe där man ej kan se det, till exempel mellan olika delar och under skruvar.

En annan anledning är kalkavlagringar. Kalk är en del av det dricksvatten som vi brygger kaffe med. Över tid så lossar kalket och fastnar i din bryggare vilket gör så att smaken förstörs och maskinen får svårt att reglera temperaturen. Detta är speciellt dåligt på perkulatorer eftersom att bryggningen är beroende utav temperaturen i kaffekannan.

Du kan läsa mer om hur en kaffeperkulator fungerar här.

Kaffefläckar och kalkavlagringar skapar dessutom den perfekta miljön för bakterier. Så för att undvika bakterier, dåligt smakande kaffe och överhettning i perkulatorn, rengör den regelbundet!

Såhär rengör du din perkulator i 3 enkla steg:

Steg 1: Skölj av gammalt kaffe och ta ur filter

Börja med att ta ut eventuellt överblivet kaffe och använda kaffefilter. Skölj av kaffebehållaren och korgen med varmt vatten för att ta bort så mycket kafferester som det går.

Steg 2: Grundlig rengöring utav kaffekannan

Bild på en perkulator

För att verkligen lösa upp och avlägsna kaffesump så fungerar det bäst att fylla kaffekannan med varmt vatten blandat med diskmedel. Använd en diskborste eller svamp och skrubba insidan av kannan. Se till att komma åt alla hörn och vinklar, skölj i omgångar och upprepa tills vattnet är klart och diskmedlet är borta.


För en ännu mer noggrann rengöring: Skruva isär perkulatorn och rengör alla enskilda delar. Ofta så samlar sig smuts och avkalkningar under skruvhuvuden och emellan olika delar. Skrubba alla delar med tvål och skölj med varmvatten i omgångar.

Om du demonterar din bryggare, se till att du torkar alla delar innan du monterar ihop den igen. Om det ligger kvar vatten kan det bildas fukt och mögel.

Steg 3: Avkalkning

Bild på ättika

Alla vattenrelaterade produkter faller offer till kalkavlagringar. För att avlägsna dessa, använd antingen ättika, bakpulver, citron eller kommersiellt avkalkningsmedel. Ättika är starkt och bra, citron är mer skonsamt och kommersiellt avkalkningsmedel är mest effektivt.

Använd 4 dl vatten och 1 dl av ditt valda avkalkningsmedel. Om du använder kommersiellt, läs på förpackningen om hur mycket som behövs.

Släng igång perkulatorn och låt den gå en bryggning, häll sedan ut det smutsiga vattnet. Kör sedan några omgångar med nytt vatten för att verkligen rensa ut kvarvarande avkalkningsmedel. Det är viktigt att få ut allt avkalkningsmedel så det inte förstör smaken på din nästa bryggning.

Är din perkulator bortom räddning?

Kolla in denna perkolatorn från Scandinavian lifestyle!

Bild på C3 perkolator

Perkulator Rostfritt stål 6kp

Denna stilrena bryggaren från Scandinavian lifestyle är Sveriges mest sålda Perkolator. Den håller optimal temperatur på 94 grader genom hela bryggningsprocessen, så ditt kaffe alltid blir prefekt. Dessutom har den värmehållningsläge samt automatisk avstängning.

Hur ofta bör jag rengöra min kaffeperkulator?

Om du använder din perkulator varje dag så bör du gå igenom denna processen en gång varje 1-2 månader. Om du använder den lite då och då så är det viktigare att du sköljer den innan och efter varje användning för att förhindra att damm samlas i ditt kaffe.

Sammanfattning

Genom att då och då gå igenom dessa 4 stegen så kommer du hålla din perkulator i fantastiskt skick. Samtidigt som du garanterar att varje kopp du brygger når sin fulla potential. Att hålla rent och fräscht är en av de komponenterna som går in i en riktigt god kopp kaffe.