Steg-för-steg: Så använder du en perkulator
Så använder du en perkulator för att få ut det bästa av ditt kaffe.
För många så är kaffebryggning en konstform, men så behöver det inte vara. Alla kan brygga en grym kopp kaffe om man vet vad man håller på med. Att brygga kaffe med en perkulator kan dock kännas lite knepigt. Så därför har vi sammanställt denna simpla guide till hur du brygger den bästa koppen med din perkolator.
Hur fungerar perkolatorn?
En perkolator är simpel men effektiv. Denna metoden av bryggning ger kaffet en god och aromatisk smak. Detta åstadkoms genom att vattnet värms upp och passerar genom kaffet flera gånger tills vattnet når kokpunkt. Detta fungerar då vattnet och kaffet ligger i två olika behållare.
Inuti perkolatorn så ligger vattnet i botten, närmast värmen, och kaffet längst upp i en bägare. När vattnet värms upp så förångas det och passerar upp genom ett rör i mitten av perkolatorn.
I toppen av röret så kommer det förångade vattnet ut och droppar ner i kaffebönorna. Vattnet passerar genom bönorna och droppar sedan ner i vattnet i botten av perkolatorn igen. Detta görs kontinuerligt tills vattnet når kokpunkt.
Vilket kaffe passar till perkolatorn?
När du väljer perkulator kaffe så passar det bra med vanligt bryggkaffe, men det går också bra med kokkaffe. Själv brukar jag använda bryggkaffe gjort på Arabicabönor.
Om du ska mala egna bönor så är det viktigt att inte mala dem för mycket. En för fin malning kan göra så att kaffet blir alldeles för starkt och bittert.
Hur du använder perkolatorn steg för steg:
1.
Först och främst, fyll perkolatorn med vatten.
Öppna perkolatorn och ta ur kaffefiltret (bägaren med massa hål) och metallröret som sitter i. Fyll sedan perkolatorns vattenbehållare till max-gränsen som finns markerad. Var försiktig så du inte överfyller, detta kan leda till en mindre smakfylld bryggning.
2.
Sätt i metallröret och kaffefiltret, fyll kaffefiltret med dina kaffebönor.
Se till så att du inte packar kaffet för kompakt då det förhindrar vattnet att rinna igenom under perkoleringen. Om du packar kaffet för kompakt så kommer det resultera i en smaklös bryggning.
3.
Nu är det dags att sätta igång perkolatorn.
Om du har en elektrisk perkolator så är det bara att klicka på start knappen eller sätta i kontakten. Om du inte har en elektrisk så är det bara att ställa perkolatorn på spisen, eller om du är ute i naturen, över en eld.
4.
Nu är det bara att vänta medan vattnet når kokpunkten och vattnet blandas med kaffebönorna. Detta kan du se om lampan på perkolatorn tänds. Om den saknar lampa så får du hålla koll på att kaffet i behållaren har fått fin färg.
5.
Låt det stå en liten stund innan du serverar.
Det kan fortfarande finnas kaffe i filtret när den precis blivit färdig. Ge det någon minut så det hunnit rinna ner.
Historian bakom perkolatorn
Den första och simplaste perkolatorn uppfanns 1819 av fransmannen Joseph-Henry-Marie Laurens. Men blev senare patenterad utav amerikanaren James Nason 1865.
Den “moderna” perkolator kom närmare 1890-talet. Denna perkolatorn hade de nyckeldelarna som den perkolatorn vi använder idag. (röret, kaffefiltret och den breda vattenbehållaren).
Mokabryggare
En väldigt lik kaffebryggare är moka-bryggaren. Denna bryggaren använder samma principer som perkolatorn fast den utnyttjar sig utav tryck istället. Vattnet i bryggaren stiger upp från trycket av värmen och passerar igenom kaffebönorna upp till en annan behållare. Där kaffet sedan hamnar, redo för servering. Du kan läsa mer här.
Sammanfattning
Att använda en perkolator för att brygga kaffe är enkelt när du vet hur du ska göra det. För att få ut den bästa smaken så gäller att man är noggrann under processen så man inte t.ex. packar kaffebönorna för hårt eller använder alldeles för fint malet kaffe. Det är dessutom viktigt att du avkalkar din perkolator ofta för att den ska hålla maximal kvalité.