Så här fungerar en espressomaskin: Enkel guide

Oavsett om du äger en espressomaskin eller vill köpa en så är det avgörande att förstå hur den fungerar. Det är en relativt simpel maskin vilket är byggd med hög precision för att ge dig den absolut godaste espresson som möjligt.
I denna artikeln kommer vi ge dig en användarvänlig guide så att du kan förstå och använda din espressomaskin effektivt. Oavsett om du är en nybörjare eller en erfaren barista!
Det korta svaret:
En espressomaskin pressar hett vatten genom kompakt packade kaffebönor. Den använder en pump på 9 bar, ett element för upphettning av vattnet samt ett grupphuvud vilket fördelar vattnet jämnt över kaffebönorna i ett portafilter. I maskinen finns det dessutom en liten dator vilket reglerar elementet för korrekt temperatur när espresson bryggs.
Om du ska köpa en espressomaskin eller vill uppgradera så kan du kolla in dessa populära modeller som vi rekommenderar här:
Förstå din espressomaskin: Komponenter & funktioner
1. Vattentank
Vattentanken förvarar ditt vatten och kommer i alla olika storlekar och kapaciteter. Ofta är det avtagbar för enkel påfyllning.
2. Värmekammare

Värmekammaren innehåller värmeelement vilket hettar upp vattnet till 90-96°C. Det finns tre olika typer av värmekammare: Enkelt element, värmeväxlare och dubbelt element. Mer om dessa varianter under punkt 7: Ångstång.
3. Pumpen
Pumpen är hjärtat av din espressomaskin. Den drar vatten från vattentanken och pumpar det genom värmekammaren för att hetta upp vattnet innan det tar sig till grupphuvudet. Ofta verkar pumpen på 15 bar men det är faktiskt runt 9 bar tryck uppe i portafiltret.
Det finns två olika typer av pumpar i dagens espressomaskiner: Vibrationspump och roterande pump.

Vibrationspumpar använder magnetism och elektricitet för att vibrera pumpen snabbt och skapa tryck.
Rotationspumpar är mer mekanisk och använder en vanlig elmotor som roterar en skiva i en rund kammare.
Det finns olika för-och nackdelar med de olika pumparna. Vibrationspumpar är mindre, men låter mer och är inte lika konsekvent, du finner den ofta i billigare espressomaskiner. Rotationspumpen är större men gör mindre ljud, har längre livslängd och är i snitt bättre på att pumpa. Men oavsett sina skillnader så gör de båda pumparna fortfarande ett riktigt bra jobb.
4. Grupphuvud
Grupphuvudet innehåller ventiler och munstycken för att sprida vattnet jämnt över kaffebönorna. Det är grupphuvudet du skruvar fast ditt portafilter i.
5. Portafilter

Portafiltret är filterhållaren där du lägger dina färdigmalda kaffebönor. Man brukar tampa kaffebönorna (pressa dem ner i filtret) för att få ett bra och jämnt flöde på vattnet genom bönorna. Man sätter fast portafiltret i grupphuvudet vilket, tillsammans med tampningnen, sprider vattnet jämnt över bönorna.
6. PID-controller
PID-Controller är en liten dator vilket reglerar värmen av vattnet. Den sitter i värmekammaren och läser konstant av vattentemperaturen. Den reglerar värmen genom att stänga av eller sätta igång elementet för att hålla temperaturen mellan 90-96°C.
7. Ångstång
Ångstången använder ångat vatten för att hetta upp och skumma mjölk till espressons alla drycker: Cappuccino, latte, macchiato m.m.
Det finns en del olika sätt att förånga detta vattnet: Enkelt värmeelement, värmeväxlare eller dubbelt värmeelement.
Det enkla värmeelementet finns i de flesta billigare maskinerna såsom DeLonghi EC685.W och Ariete Espressomaskin. Denna typen har bara ett värmelement vilket antingen värmer upp vatten för espresso eller vatten för ångstången, inte båda samtidigt. Detta innebär att du måste göra din espresso och sedan vänta på att maskinen byter till ångstången innan du kan skumma din mjölk.
I en värmeväxlare så värmer elementet bara upp vatten så det förångas. För att få varmt vatten till espressobryggningen så dras istället ett rör med kallt vatten genom själva värmekammaren, här värms vattnet upp av det då förångade vattnet till ångstången. På detta sättet så kan man brygga espresso samt skumma mjölk samtidigt. Värmeväxlare är ofta billigare men har lite sämre precision på värmeregleringen.
Exempel på espressomaskiner med värmeväxlare är La Pavoni Cellini Evolution och Rocket Appartamento TCA
Det tredje sättet är ett dubbelt värmeelement och det är som det låter. Ett element till espressobryggning samt ett element till ångstången. Med denna metod så kan du brygga samt göra skummad mjölk samtidigt, med maximal precision och snabbhet. Maskiner med dubbla värmeelement är ofta dyra, men dem gör också jobbet bäst och snabbast. Ofta finner du dessa i caféer där man behöver göra mycket kaffe på en och samma gång. Exempel på maskiner med dubbla element är Sage 920 The dual boiler och Sage the oracle touch
8. Droppbricka
Droppbrickan finns där du ställer din kopp under bryggningen och är där för att fånga upp eventuellt spill. Här inne sitter en sensor vilket säger till när droppbrickan måste tömmas.
Så här brygger du den ultimata espresson:
1. Välj rätt kaffebönor och malning

Om du vill brygga en så bra espresso som möjligt så behöver du använda rätt typ utav bönor.
För bästa resultat så behöver du använda bönor som är färskt malda samt färskt rostade.
För att få tag på färskt rostade bönor så gäller det att du kollar rostningsdatumet på kaffepåsarna i butiken, vår rekommendation är att du använder bönor som rostats inom en månad innan bryggning.
Att använda eget, nymalt kaffe är våran största rekommendation på hur du tar ditt kaffe till helt nya nivåer. Kaffe är en färskvara och från att du malt det så börjar det förlora smak. Därför så är en billig investering i en kaffekvarn otroligt mycket mer värt än att köpa en helt ny kaffemaskin. Här är våra rommendationer på de bästa kaffekvarnarna:
2. Förbered din espressomaskin
Att brygga espresso handlar om att använda tryck och värme i harmoni. Det är därför viktigt att din maskin är uppvärmd innan du brygger espresson. Espressomaskiner med ett värmeelement brukar ta 5-10 minuter, värmeväxlare 10-15 och maskiner med dubbla värmeelement kan ta upp emot 20 minuter.
En för dåligt uppvärmt espressomaskin kommer inte brygga espresson med optimal temperatur (90-96°C) vilket resulterar i en blaskig och smaklös espresso.
Se också till att din espressomaskin är ren och avkalkad.
Spola ur grupphuvudet regelbundet för att se till att inget gammalt kaffe sitter kvar sedan tidigare. Torka av ångstången efter varje användning så ingen mjölk sitter kvar och blir surt.
En av de viktigaste delarna som de flesta personer aldrig gör är att avkalka. Till detta bör du använda avkalkningsmedel vilket du lägger i vattentanken och sedan “brygger” igenom maskinen. Ta en titt på detta avkalkningsmedel om du funderar på att köpa, Delonghis avkalkningsmedel är ett av de bästa där ute.
3. Dosering och tampning av kaffet

Att dosera ditt kaffe korrekt kommer garantera att grupphuvudet kan fördela vattnet jämnt och korrekt över portafiltret. En tumregel för en enkel shot espresso är 7-9 gram kaffe kompakt tampat i ditt portafilter.
Om du vill experimentera så kan du använda olika doseringar utav kaffet kontra vattnet. Man brukar ofta använda relationen mellan hur många gram kaffe du använder kontra hur många gram espresso du får. Alltså kan en enkel espresso shot vara 1:2, vilket inneär 7 gram kaffe ska bli 14 gram espresso. Du kan leka runt med dessa relationerna om du vill finna nya smaker eller testa olika styrkor på din espresso.
För en exakt dosering, kolla in dessa kaffevågarna som är specifikt designade för espresso: Hario V60 drip scale eller Escale Versi kaffevåg
4. Brygg din espresso, vad händer när man klickar på start?
Nu när du har ditt färskt malda kaffe samt vet hur man doserar korrekt, så är det dags att brygga din espresso. Ta ditt portafilter, fyll det med 7-9 gram finmalt kaffe och tampa det en gång med jämnt, hårt tryck. Se till att din espressomaskin är uppvärmd skruva sedan fast portafiltret i grupphuvudet.
Klicka sedan på start-knappen, du kommer höra pumpen starta, elementet kommer värma upp vattnet sedan kommer vattnet tryckas genom grupphuvudet och fördelas ner igenom kaffet i portafiltret.
En korrekt espresso bör tar 25-30 sekunder, oavsett dosering. Om det tar längre tid så kan dina kaffebönor vara för hårt tampade eller så kan pumpen vara dålig. Om dina kaffebönor är för hårt tampade så kommer kaffet dessutom smaka bittert och starkt, om ditt kaffe smakar blaskigt och smaklöst så är tampningen för lös eller doseringen för låg.
Ett tips är att förvärma din kaffekopp så att din espresso inte direkt börjar kylas ner efter bryggningen. Detta garanterar bästa möjliga smak. Många espressomaskiner har dessutom kopp-värmare på toppen där man kan ställa koppen medan maskinen värms upp.
Kolla gärna in dessa espressokoppar!