Såhär brygger du perfekt filterkaffe och bryggkaffe
Att brygga kaffe är i sig en väldigt simpel process men som kan vara svår att bemästra. Det är många faktorer som går ner i en kopp kaffe: Bryggtemperatur, malningsgrad, färskhet och mycket mer.
Kaffets extraktion är en kemisk reaktion som både amatörer och proffs kan bemästra. Och i denna artikel kommer du lära dig exakt hur man gör det.
Vanliga misstag
Innan vi dyker ner i metoderna så borde vi veta vad de 4 vanligaste misstagen till dåligt kaffe är:
- Fel dosering
- Smutsig kaffemaskin
- Gamla kaffebönor
- Fel malningsgrad
Genom att justera och åtgärda dessa 4 misstag så löser sig mycket med din kaffebryggare.
Hur gör jag då? Och hur tar jag mitt kaffe från bra till perfekt?
Den snabba listan:
Dosera rätt
Kaffedosering kan vara både förvirrande och revolutionerande. Det är ofta här som det kan gå snett när man brygger kaffe. Antingen har man i för mycket kaffebönor och skapar en torr och bitter kaffekopp, eller så har man i för lite vilket resulterar i en smaklös och sur kopp.
Det är viktigt att dosera rätt. Man vill ha mellan 6-8 gram kaffe per dl vatten beroende på styrkan du föredrar. Använd en våg eller ett bra kaffemått. Läs gärna vår genomgående artikel på kaffedosering:
Måtta och dosera kaffe rätt
Använd Arabicabönor
Det finns två övergripande kategorier som kaffe tilldelas i världen: Arabica och robustabönor. Robusta är en bitter, stark och koffeinrik böna. Medan Arabica är en mer aromatisk, len och mindre koffeinrik böna. Färdigmalt kaffe blandar ofta dessa två i olika Robusta-Arabica blandningar. Delvis för att dra upp koffeinhalten i kaffet men också för att det är billigare.
Genom att använda 100% Arabicabönor i ditt kaffe kommer det ge dig den mest optimala kaffetypen för så bra smak som möjligt.
Skölj kaffefiltret
Kaffefilter är en av de bästa uppfinningarna inom kaffevärlden, men de är ju såklart inte perfekta. Kaffe ska endast bestå av två produkter: Kaffebönor och vatten. När du brygger genom kaffefilter så kan de ta med sig vissa orenheter ner i din kopp.
Ett simpelt och enkelt sätt att motverka detta, samtidigt som du förbättrar smaken är att skölja kaffefiltret innan du lägger i bönorna. Så sätt blir det minimal orenhet i ditt kaffe.
Använd färskt kaffe
Visste du att kaffe är en färskvara? Inte riktigt som mjölk, utan kaffe håller länge, men kaffesmaken gör inte det. Från det att kaffet rostats så kommer den börja förlora smak. Syre oxiderar kaffe och det är den faktor som gör så att kaffe förlorar smaken snabbast. Det är därför det är viktigt att förvara ditt kaffe på rätt sätt: Mörkt, kyligt och lufttätt.
Nästa gång du är och köper kaffe, kolla om det står datum då det rostades. Om det är inom en månad så kommer ditt kaffe smaka så bra som det går. Om det är över en månad så börjar smakerna avta och inte alls ge samma kopp kaffe.
Vissa kaffeproducenter skriver inte rostningsdatumet på sina påsar, vilket enligt mig är ett stort minus. Jag brukar bara köpa från dem där jag vet att kaffet är nyrostat och färskt.
Justera malningsgraden
Malningsgraden har en stor betydelse i slutprodukten. Det är den som avgör hur stor extraktion som bönorna får (hur mycket smak dem plockar med sig).
Filterkaffe ska vara runtom mellan-fint malet. Denna malningsgrad kan variera mellan olika kaffeförsäljare och de kan vara olika optimala för din bryggare.
Om du vill har den perfekta koppen kaffe så borde du köpa en kaffekvarn. Att mala ditt kaffe hemma gör inte bara så att du har kontroll över malningsstorleken, utan det tar också fram helt nya smaker.
En kaffekvarn gör så att du kan experimentera dig fram och ta ditt bryggkaffe till helt nya nivåer av smak.
Ditt vatten spelar roll.
Ditt vattens pH värde, mineralinnehåll och kvalité kan ha stor påverkan på ditt kaffe. Om du tror att ditt vatten är dåligt så kan du testa att köpa vatten på flaska och använda det istället.
Kaffemaskinen
Kaffemaskinen är ju där allt binds samman. Här lägger du i dina färskt malda kaffebönor eller ditt nysköljda filter. Men vad spelar det för roll om din maskin inte gör det den ska?
Håll din maskin ren
Ett vanligt misstag är att din kaffemaskin inte hålls ren. Oavsätt kvalitén på din kaffemaskin så kommer det förr eller senare bildas kalkavlagringar där vatten kommer i kontakt med bryggaren. För att motverka detta bör du, med jämna mellanrum, avkalka bryggaren och ta bort allt kalk. Du kan läsa våran guide här, där vi förklarar hur man gör det med ättika eller vinäger.
Glöm inte att torka av och damma av ytor, samt skölja ur eller diska karaffen efter användning.
Mät temperaturen på ditt vatten
Det är ofta här som kvalitén på din bryggare visar sig, samt om du måste avkalka den. Bryggtemperaturen är en av de saker som billigare bryggare gör sämre. Vissa maskiner, såsom moccamaster, har bra värmegivare vilket konstant håller koll på temperaturen.
Andra billigare bryggkaffemaskiner har dåliga givare, vilket istället har en givare som säger: värm på eller stäng av. Dessa gränser går vid 90-96 grader. Så när vattnet når 96 grader så stänger den av värmen och när det sjunker till 90 så sätter den igång värmen igen. Detta resulterar i en dålig bryggtemperatur som växlar allt för mycket.
Använd en termometer i vattnet som hamnar i filterbehållaren vid bryggning. Har vattnet optimal temperatur?
Hur droppar vattnet ner i bönorna?
En annan sak som billigare kaffemaskiner gör sämre är hur vattnet sprids över bönorna från duschhuvudet ovanför filterbehållaren. Det optimala är att sprida bönorna jämnt över kaffebönorna så att bryggningen blir så jämn som möjligt. En sämre maskin sprider inte vattnet tillräckligt bra, detta resulterar i att vatten rinner genom bönorna på samma plats och plockar inte upp lika mycket smak.
Investera i en riktigt bra kaffemaskin
Om du upplever många problem så kan det vara lika bra att investera i en riktigt bra kaffemaskin. Det försäkrar inte bara att saker blir gjort på rätt sätt, utan en bra kaffemaskin håller också riktigt länge. Ofta ger de också mycket smarta funktioner vilket gör ditt kaffebryggande smidigare.
Använd en pour-over eller cleverdripper
Om du vill ha full kontroll över din kaffekopp och samtidigt inte lägga tusentals kronor så rekommenderar vi en pour-over. Detta är det manuella sättet att göra filterkaffe, vilket ger dig total kontroll över vattenflöde, temperatur, extraktion och hur vattnet hälls över bönorna.
En pour-over är egentligen bara en filterhållare man sätter på sin kaffemugg, man doserar kaffet i den och häller själv vattnet över bönorna ner i muggen.
En cleverdripper är en pour-over fast med en liten ventil i botten. Detta ger en möjligheten att låta vattnet ligga kvar i bönorna en stund innan det åker ner i muggen.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis så finns det en rad olika simpla och effektiva metoder kan ta din kaffekopp från bra till perfekt. Ofta är det “human error” men ibland kan det också vara kaffebryggaren som behövs uppgraderas.