En komplett lista på Sveriges största kaffemärken
Vi i Sverige är världens 3:e mest kaffekonsumerande befolkning. Det är inte konstigt med tanke på att Kaffet är en sådan stor del av vår kultur. Detta innebär också att Sverige är en expansiv kaffemarknad som olika kaffemärken kan dra nytta av. Men vilka kaffemärken är egentligen störst i Sverige? Vilka stöter man på ute i butikerna och online?
Listan på Sveriges största kaffemärken:
De första fyra är kaffegiganterna i Sverige: Gevalia, Arvid Nordquist, Zoégas och Löfbergs. Dessa fyra kaffemärkena tar upp ungefär 90% av kaffebönors dagligvaruhandel i Sverige.
Du kan läsa mer om dem nedan:
Gevalia
Gevalia är Sveriges största kaffeföretag. Dem grundades i Gävle 1853, och har sedan dess varit en stor del av Sveriges historia. Idag säljer dem världen över men är speciellt stora här i Norden.
Gevalia har dessutom haft stora reklamkampanjer, såsom “När du får oväntat besök” vilket många av oss känner igen. Gevalia står nu för 40% av kaffets dagligvaruhandel i Sverige, detta innebär att dem är Sveriges mest konsumerade kaffe.
Arvid Nordquist
Arvid Nordquist öppnade sin första butik 1884 på ett gathörn i Stockholm. Idag är företaget en stor aktör på den Svenska kaffemarknaden. Men utöver sitt kaffe så äger Arvid Nordquist 76 st varumärken, många utav dem är inom rengöring, livsmedel och öl/vin. Företaget har störst verksamhet i Sverige, Norge, Finland och Danmark.
Zoégas
Zoégas är det södra Sveriges favoritkaffe. De grundades i Helsingborg år 1886 av paret Carlos och Maria Zoéga. Zoégas specialiserade sig till början bara i mörkrostat kaffe, men säljer idag alla olika kaffetyper i Sverige. (De är än idag specialister på mörkrostat)
Zoégas är fortfarande baserade i Helsingborg och här dem producerar runt 17 000 ton kaffe per år.
Det var först 2018 som Maria Zoéga blev känd som medgrundare i företaget. På grund av 1800-talets rättigheter så fick Maria aldrig bli officiell medgrundare till Zoégas. Men nu efter 132 år så säger Zoéga förlåt.
Löfbergs
Det var år 1906 som bröderna Löfberg grundade kafferosteriet “Löfbergs” i Karlstad. De har sedan dess vuxit och står nu för en stor andel av den Svenska kaffemarknaden. Idag så ligger deras huvudkontor bara ett stenkast ifrån där bröderna öppnade sin första butik.
Löfbergs säljer idag kaffe i sina ikoniska lila förpackningar, både i Sverige och utomlands. De har gjort stora expansioner till Finland och Storbritannien, där de fortsätter att växa.
Mindre kaffemärken i Sverige
Gevalia, Arvid Nordquist, Zoégas och Löfbergs står för nästan 90% av kaffets dagligvaruhandel i Sverige. De följande är många minirosterier som gör upp över de resterande 10%. Många av dessa företag specialiserar sig i mer nischat kaffe eller så är dem från utlandet. Oavsett så kommer du hitta dem i din butik med sina egna kaffepåsar!
Nescafé
Nescafé grundades år 1929 av Nestlé till följd av allt överskott av kaffebönor i Brasilien efter börskraschen på 1920-talet.
Nestlé + Café = Nescafé
I Sverige är dem kända för sitt stora utbud av snabbkaffe där dem tillsammans med Gevalia slåss över marknaden på snabbkaffe.
Nescafé är de första kaffet att landa på månen, då de följde med Neil Armstrong och hans besättning på den första månlandningen. Utöver det så har kaffet marknadsförts genom att följa med en expedition upp på Mount Everest på 50-talet.
ICA
När du går på din närmsta ICA så kan du kika in på kaffesektionen, här kommer du hitta massvis med olika ICA märkta kaffepåsar. Här har dem allt från Snabbkaffe till ekologisk mellanrost.
Kahls
Kahls öppnade sin första butik 1915 av Carl Birger Nilsson i Göteborg.
Idag säljs deras kaffe överallt i Sverige från sina små specialistbutiker och online med gåvor och presenter i fokus.
Lavazza
1895 så grundades Lavazza av Italienaren Luigi Lavazza. Företaget är Italienskt och har sedan 2009 sålt kaffe i Sverige.
Företaget är stora världen över och säljer kaffe till 90 olika länder från sitt huvudkontor i Turin, Italien. De står, enligt dem själva, för 16 av 20 miljoner familjers kaffehandel i Italien.
Johan & Nyström
Johan & Nyström grundades 2004 och är ett väldigt nytt företag om man jämför med alla andra kaffemärken på listan. Företaget har som vision att prioritera sina leverantörer, vilket inom kaffevärlden ofta är små och fattiga kaffeodlingar.
De säljer kaffe i Sverige och har som fokus sitt “Specialkaffe” vilket är det kaffe som får minst 80 av 100 poäng på SCA:s kaffebedömningsskala.
Melitta
1908 uppfann Melitta Bentz kaffefiltret, och 4 månader senare grundade hon företaget “Melitta”. Sedan dess har hennes företag alltid varit innovativt, 1960 uppfann dem snabbfilter av plast och 1962 gjorde dem de första vakuumförpackade kaffepaketen. Utöver det så var dem det första kaffeföretaget att gå in på den Brasilianska marknaden.
Idag finns Melitta på 40 olika marknader där dem säljer kaffebönor, kaffefilter, olika kaffemaskiner, dammsugare och mycket mer.
Sjöstrand Coffee
Sjöstrand Coffee är ett hyfsat nytt företag som bildades 2013 av Niklas Gustafsson. Företaget säljer stilrena espressomaskiner med nordisk design i fokus. Efter sin lansering av espressomaskiner så började dem rikta sig in på kaffekapslar som är klimatkompenserade och ekologiska.
Idee kaffe
På tidigt 1900-tal så uppfann det tyska företaget J.J. Darboven en teknik för att göra kaffe både gott och skonsamt mot magen. Tack vare en unik process där man ångar bönorna så tar man ner på syrligheten och så sätt gör det snällare mot magen.
Sedan 1975 så har Idee kaffe sålts på den Svenska marknaden. De säljer än idag sitt kaffe som är snällt mot magen.
Merrild
Merrild är lite som Danmarks egna Gevalia. Företaget grundades 1964 av Dansken Møller Merrild. Hans mål var att utveckla och förbättra det kaffet som såldes i Danmark på den tiden. Han började med ett eget litet rosteri i källaren på en affärsmans butik. Och sedan dess har Merrild växt och blivit ett av Danmarks stoltheter.
Idag så är Merrild en del av Lavazza, en annan stor kaffeproducent på denna listan. Än idag säljs en av Møllers egna kaffeblandningar, vid namn Merrild 103.
Da Matteo
Da matteo är ett ungt Svenskt företag som öppnade sin första butik vid namn Café Java 1993. Idag så säljer Da Matteo (Hos Matteo på Italienska) kaffe och bröd på online och i sina kaféer runt om i Sverige.
Cafégo
Cafégo från Sofiero Kafferosteri är ett Svenskt kaffemärke som fokuserar på högkvalitetskaffe. De fokuserar på höghöjdskaffe, vilket är kaffe som odlats på 1200 meters höjd eller mer.
Kaffets höjd har stor verkan på smaken, det är därför länder med hög höjd och rätt klimat, såsom Brasilien, Colombia och Vietnam, producerar mest kaffe i världen.
Lindvalls
Lindvalls grundades av Eric och Josefina Lindvall år 1912 i Uppsala. Deras ursprungliga kafferosteri står fortfarande kvar och går varmt.
Idag så kan du hitta Lindvalls i de flesta matvarubutiker runt om i Sverige.
Segafredo Zanetti
Segafredo Zanetti öppnade sitt första kafé i Paris 1988 av en Italienare vid namnet Massimo Zanetti. Hans mål med sitt nyöppnade företag var att sprida den rätta metoden att göra Italiensk espresso.
Idag har dem över 600 olika caféer över hela världen, dock inga här i Sverige, utan det närmsta ligger i Köpenhamn. Dem äger dessutom 20 olika konsumentmärken, allt från kaffe till godis.
Segafredo Zanetti är inte det kändaste kaffemärket här i Sverige. Men inom Espressovärlden så är det svårt att missa dem.
Starbucks
Starbucks, den Amerikanska kaffejätten, grundades 1971 i Washington, USA. De är kända världen över och 2010 öppnade dem sitt första kafé på Arlanda flygplats.
2014 så slöt sig Starbucks ihop sig med ICA om att öppnade butiker i samband med ICA:s butiker. 2017 så sade ICA upp avtalet och skalade ner deras butiker. Detta har resulterat i att Starbucks haft det svårt att etablera sig i Sverige.
Du stöter dock på Starbucks på mer platser än deras kaféer i landet. OKQ8 har ett samarbete med dem och säljer deras kaffe på sina Starbucks kaffestationer i sina bensinstationer.
Många butiker säljer också Starbucks kaffekapslar vilket passar i Nespressomaskiner och Nescafé Dolce Gusto.
Espresso house
Espresso house är den största Kaffekedjan i Norden. Företaget grundades i Lund 1996 av studentparet Elisabet och Charles Asker. Efter deras första kafé i Göteborg så har Espresso house skalat upp rejält. Idag så har dem över 500 kaféer runt om i Norden. Dem säljer sitt egna kaffe och sin egna mat, vilket bakas i Malmö varje dag.
Kaffeföretag inom kaffekapslar
Det finns en del företag som specialiserar sig extra mycket i kaffekapslar. Dem säljer vanligt kaffe också, men inom kaffekapsel-världen så kan du inte undvika dessa.
Nespresso
Nespresso grundades med tanken att vem som helst skulle kunna göra barista-kvalité espresso hemma. 1986 skapades företaget och har sedan dess revolutionerat kaffevärlden med sina kaffekapslar och espressomaskiner.
Idag är Nespresso ägt av Nestlé och är det kändaste namnet inom kaffekapslar. I Sverige så säljs deras maskiner och kaffekapslar genom hela landet.
L’Or
L’Or grundades i Frankrike 1992, deras ambition var att sälja kaffe av högsta kvalité världen över. 2010 så expanderade dem utanför Frankrike med deras första kaffekapslar som fungerade i Nespressos maskiner.
Tassimo
Tassimo blev introducerat 2004 och finns nu i 17 olika länder, de flesta runt om i Europa. Idag ägs företaget av Kraft Heinz, vilket också äger bland annat Gevalia.
De specialiserar sig i kapselmaskiner och sina egna kapslar som kallas T-discs. Varje kapsel har en streckkod som maskinen läser och ställer om sig till de optimala inställningarna för kapseln.
Nescafé Dolce gusto
Nescafé Dolce gusto är Nestlés egna kapselmaskiner och kaffekapslar. De första maskinerna släpptes 2006 och har sedan dess fortsatt utvecka kapselmaskiner och kaffekapslar.
Dolce gusto passar i sina egna maskiner och Nespressos maskiner, vilka också är ägda av Nestlé.
Senseo
Senseos maskiner kom till marknaden 2001 genom dess producent Philips och Sara Lee (Douge Egberts) i Belgien.
Senseo använder sig inte utav de vanligaste kaffekapslarna, utan dem använder “kaffe-pads”. Idag säljs Senseo:s kaffepads och maskiner världen över.
Små rosterier
Med Sveriges stora kaffeintresse så präglas vi också utav mikrorosterier. Överallt i Sverige så finner man små rosterier som håller på med sina egna tolkningar av kaffebönan.
Om du äger eller vet om ett kaffemärke som ska ha en plats på listan, vänligen kontakta oss så löser vi det!