Vad är espresso? En genomförlig guide
Espresso är en liten och koncentrerad kaffe-variant som serveras i ett glas på 10 cl. Espresson används också som bas i de flesta kaffedrycker såsom cappuccino, Caffé latte m.m.
På grund av dess unika bryggningsprocess, vilket innebär att man pumpar hett vatten genom finmalt kaffe, så får espresson en tjock konsistens med ett lager crema uppe på. Espressons smak är intensiv, tjock och stark vilket gör den unik från alla andra kaffevarianter där ute.
Hur bryggs espresso?
Espresso bryggs med en espressomaskin vilket pumpar 90-96°C varmt vatten med 9 bar tryck genom kompakt packade kaffebönor. (De flesta maskiner säger 15 bar men det är faktiskt runt 9 bar just igenom kaffebönorna)
Man använder fint malda kaffebönor vilket ger en hög extraktion av kaffet. På manuella espressomaskiner så doseras 7-9 gram i ett portafilter, vilket är själva filtret för bönorna i maskinen. Sedan trycks runt 30 ml vatten genom bönorna under 25-30 sekunder.
Våra rekommendationer på espressomaskiner:
BÄSTA VÄRDET
DeLonghi
EC685.W
1 889 kr
BÄST ÖVERLAG
Sage
The Barista Express
6 299 kr
BILLIGAST
Aeropress
Aeropress go
395 kr
BÄSTA BUDGET
Severin
KA 5978
849 836 kr
Själva tiden, vattenmängden och kaffebönorna är den viktiga delen när det kommer till espressobryggning. Här gäller det att vara en perfektionist. Man vill alltid hålla tiden mellan 25-30 sekunder samtidigt som kaffebönorna och vattnets mängd kan variera. (De flesta espressomaskiner är förinställda på just 25-30 sekunder)
En lite teknisk detalj är att man brukar använda relationen mellan kaffebönor och resultatet som riktlinjer när man gör espresso. Det vill säga, om du ska göra espresso med relationen 1:2 så använder du 7 gram kaffe och får 14 gram espresso som resultat. Det finns massvis med olika relationer mellan bönor och resultat (En vanlig espresso har relationen 1:1.5) när det kommer till professionell espressobryggning. Du kan läsa mer om det i artikeln länkad nedanför:
Vad är espressons crema?
Ett resultat av bra espressobryggning är lagret av kräm som samlas på toppen av espresson efter bryggningen, så kallat “Crema“.
Själva ordet betyder “kräm” på Italienska och är ett lager av skum på toppen av espresson. Man får crema när vattnet pressas genom färskmalda kaffebönor vilket emulgerar oljorna i bönorna. Oljorna blir då fina små bubblor vilket samlas på toppen av espresson. Detta ger espresson en fyllig och krämig konsistens när man dricker den.
Crema är ett riktmärke på att man använder färskmalda kaffebönor av kvalitet.
Vad betyder “espresso”?
Namnet espresso kommer från ordet “esprimere” vilket är Italienska för att “pressa ut“. Esprimere härstammar från latinska ordet “exprimere” vilket betyder “pressa” eller “klämma ut“. Själva benämningen kommer från hur man gör espresso, alltså att man pressar vatten genom kaffebönorna.
Caffé Espresso är faktiskt det fullständiga namnet på kaffe-varianten, men den kallas oftast bara espresso.
Många tror att det heter expresso, men espresso är det riktiga namnet på själva kaffet. Man förstår ju dock varför många säger expresso, speciellt när man pratar engelska. Ordet “express” och att “pressa” är ju väldigt lika varann.
Vem uppfann espresson?
Espresson kommer från Italien! Det kommer förmodligen inte som en överraskning. Det var år 1884 som den första officiella espressomaskinen blev patenterad av italienaren Angelo Moriondo. Även om det tidigare funnits ritningar på liknande espressomaskiner så fick Angelo stämpeln som espressons uppfinnare.
Ristretto, dubbel och trippel espresso
Om man snackar espresso så kan man inte skippa ristretto och dubbel espresso. Detta är de två vanligaste varianterna av espresson och är egentligen bara olika mängder av själva kaffet.
En ristretto är en espresso gjord med vanlig mängd bönor, fast med hälften så mycket vatten. Det är alltså en starkare men mindre espresso.
En dubbel espresso, eller “doppio” som italienarna säger är 60 ml vatten och dubbelt så mycket kaffebönor. Alltså bara dubbelt av hela espresson. Man använder ett större portafilter vilket rymmer mer bönor än ett vanligt portafilter. Det finns också trippel-espresso vilket är tre gånger så mycket.
Dubbel och trippel espresso är vanliga att använda när man gör olika espresso-baserade drycker.
Espressons koffeinhalt, har den mer än bryggkaffe?
En espresso har ungefär 70 mg koffein per servering, medan en bryggkaffe har 130-160 mg koffein per kopp.
Så bryggkaffe vinner i debatten om koffeinhalten. Men om man däremot tittar på koffein per 1 dl, så vinner espresson med hela 233 mg koffein/dl medan bryggkaffe har 65 – 80 mg/dl.
Även om espresson görs med lika mycket kaffebönor som bryggkaffe (runt 7-9 gram) så har den mycket mindre koffein. Varför är det såhär?
Koffeinhalten beror på vattenmängden och extraktionstiden. Extraktionstiden är den tid som vattnet är i kontakt med kaffebönorna. Det är just under denna tiden alla smaker och koffeinet plockas upp. Eftersom espresso delvis har mindre vatten, men också bryggs mycket snabbare, så har den mindre chans att plocka upp koffeinet.
Hur ska man dricka espresso?
Jag brukar se espresson som den absolut mest kreativaste kaffe-varianten. Inte bara för att den används i en mängd olika kaffedrycker, men också för att doseringen kan variera otroligt mycket utifrån vad du själv tycker om.
En vanlig espresso bör drickas långsamt i små klunkar. För någon som dricker den för första gången så kan den upplevas bitter och stark, men efter ett tag så lär man sig att njuta av dess komplexa smaker. Ditt val av kaffebönor, malningsgrad, rostningsgrad och extraktionstid har stor inverkan på hur din espresso faktiskt smakar.
Om du känner att smakerna är för starka eller intensiva så kan du späda ut din espresso med varmt vatten, detta kallas för en Americano.
Måste man ha en espressomaskin för att göra espresso?
Ja, man måste ha en espressomaskin, eller en aeropress, för att göra en espresso.
Detta beror på att espresson kräver tryck vid bryggningen. Det kan göras med en maskin, eller manuellt med hjälp av en bryggare som heter Aeropress.
Aeropressen är den billigaste, smidigaste och enklaste metoden att brygga espresso. Den fungerar genom att man manuellt pressar vatten genom bönorna med hjälp av två rör. Trycket blir högt och man får en extraktion av kaffebönan likt espresso. Man kan göra det direkt över en mugg, vart som helst och när som helst. Ingen elektricitet eller komplicerade maskiner krävs, endast varmt vatten och kaffebönor.
Detta har gjort så att Aeropressen blivit riktigt populär bland camping, hiking och folk som vill ha en billig metod till att göra espresso.
Vanliga redskap och termer kring espresso
Här är en användbar lista med redskap och termer som du bör veta när du gör espresso:
Portafilter
Portafiltret är ett handtag med en liten bägare och filter i ena änden. I det här verktyget lägger man sina malda kaffebönor, sedan sätter man fast den i maskinen där vattnet pumpas ut. Det finns olika storlekar och standarder på portafilter, men alla har samma funktion.
Tamp
Tampen är ett handtag med en rund platta i ena änden. Med detta verktyget så pressar man sina kaffebönor i portafiltret innan det sätts fast i maskinen. Man pressar ner kaffet kompakt och jämt i portafiltret för att vattnet sedan ska rinna så jämnt och bra som möjligt genom bönorna. Man får inte tampa för hårt, då kaffebönorna blir för kompakta och vattnet inte rinner igenom alls. Om du tampar för löst så kommer vattnet rinna igenom för snabbt och inte få med sig tillräckligt kaffe ner i koppen.
Knockbox
En knockbox är en liten låda där man smidigt kan avlägsna kaffesumpen som är kvar i portafiltret efter malningen. Den är bra om man brygger flera rundor espresso och snabbt vill få bort kaffesumpen mellan sina brygg-omgångar.
Mjölkkanna
Mjölkkannan är en liten kanna av metall som man skummar mjölk i. Den har ett handtag samt en liten kant där mjölken rinner ut enkelt. Det är enklast att skumma mjölk i kannan då den är designad för att passa i mjölkskummaren. Man använder den också för att göra latte-art.
Dos, vinst och tid
När man brygger espresso på avancerad nivå eller bara experimenterar runt så brukar man mäta i dos, vinst och tid. Detta är de tre grundlagarna som man använder när man brygger espresso.
Dosen är hur mycket kaffebönor du använder, vinsten är hur mycket espresso du får och tiden är hur lång tid den tar att bryggas. Dosen och vinsten brukar mätas i förhållande till varann, medan tiden ska ligga mellan 25-30 sekunder oavsett hur mycket espresso som bryggs.
Köksvåg
För att mäta dos, vinst och tid så använder man ofta en köksvåg. Man mäter hur mycket kaffebönor som man lägger i kontra vikten på din espresso efter bryggningen.
Rostninsgrad
Hur mycket dina kaffebönor blivit rostade, vilket har en stor inverkan på smaken och karaktären på din espresso. Man kan använda allt från ljus, mellan och mörkrost, men den populäraste rostningsgraden till espresso är helt klart mörkrost.
Återhämtningstid
När du brygger flera espressos på rad så är återhämtningstiden den tid det tar mellan varje bryggning.
Espressons kaffebönor, vilka bönor ska man välja?
Man kan använda alla olika typer utav kaffebönor till espresso. Men för att garantera bästa smaken så rekommenderar vi mörkt rostade arabica-bönor. Arabicabönor har bättre smak om man jämför med robusta samtidigt som en mörkrost lyfter fram espresson distinkta smaker.
Det viktiga man bör tänka på när det kommer till kaffebönor är inte rostningsgraden, utan det är när kaffebönan rostades. En mörkrost som rostades för 2 månader sedan kommer garanterat smaka sämre, eller mindre, än en mellanrost som rostades förra veckan. Håll utkik efter rostningsdatumet nästa gång du köper kaffebönor!
Använd också färskt malda kaffebönor för att få ut den bästa smaken. En investering i en kaffekvarn kan verkligen revolutionera din espresso och ge dig maximal crema.