Vilket land producerar mest kaffe?

Vilket land producerar mest kaffe?

Visste du att kaffe är världens näst mest konsumerade dryck? Nästan allt kaffe kommer från ett ställe som kallas för kaffebältet. Det är här kaffeodlingar är som bäst. I kaffebältet finns det massvis med kaffeproducerande länder. Men vilket land är det som producerar mest?

I denna artikeln går vi igenom just denna frågan. Vi har listat de 10 land som producerar mest kaffe. Dessutom så har vi skrivit kort om deras historia och egenskaper inom just kaffeproduktion.

NummerLandTon kaffe producerat per år
1Brasilien2 681 000
2Vietnam1 542 000
3Colombia754 000
4Indonesien669 000
5Honduras475 000
6Etiopien471 000
7Peru346 000
8Indien312 000
9Guatemala254 000
10Uganda209 000
Källa

1. Brasilien: 2 681 000 ton kaffe/år

Kaffekopp med brasilien

Brasilien har de senaste 150 åren varit den absolut största producenten utav kaffe. Med sina 2,6 miljoner ton kaffe producerat varje år så står landet för ungefär en tredjedel utav hela världens kaffeproduktion.

Tack vare sina höga berg och tropiska klimat så är det inte konstigt att Brasilien har en sån expansiv kaffeproduktion. Idag så täcker kaffeodlingar 27 000 kvadratkilometer utav landet och det fortsätter att växa.

Brasiliens kaffeproduktion består utav ungefär 220 000 unika kaffeodlingar. Ungefär 80% av alla dessa odlingar är på mindre än 5 hektar. Några utav de populäraste bland turister är odlingarna “Fazenda da Taquara” och “Tozan Farm

Idag så står kaffeindustrin för ungefär 10% utav landets BNP. 70% utav kaffet är av typen Arabica och resterande 30% är Robusta. Kaffe har spelat en stor roll i utvecklingen av Brasiliens ekonomi. Idag så ger kaffet hela 3,5 miljoner jobb till Brasilianarna.

Kaffeindustrin i Brasilien består inte bara utav odling, utan en stor del består också utav kaffebearbetning. Bearbetningen består egentligen utav två huvuddelar. Ena är kaffemalning och rostning, medan andra är snabbkaffe. Snabbkaffe står för 10-20% utav allt kaffe transporteras från Brasilien.

Majoriteten kaffe skeppas från Port of Santos, en hamnstad i brasilien, vilket är världens störa exporthamn för kaffe. Största delen utav kaffet exporteras till USA vilket är det land som totalt konsumerar mest kaffe i världen.

2. Vietnam: 1 542 000 ton kaffe/år

Det andra största kaffeproducerande landet är Vietnam med 1 542 000 ton kaffe per år. Detta innebär att Vietnam står för runt 20% utav världens kaffeproduktion. Den enda jordbruksvara som exporteras mer är ris.

Trots så stor kaffeexport så står det bara för 3% utav landets inkomst. En faktor till att kaffet står för en sådan liten andel BNP är att 97% utav kaffeproduktionen är Robustabönor, vilket är en väldigt billig vara. Vietnam exporterar främst till Tyskland, USA, Italien, Japan och Spanien.

Även om Vietnam har så stor Robusta export så kom faktiskt Arabica först till landet. Det var först året 1857 som Arabica anlände till Vietnam, tack vare Franska missionärer. 1888 så öppnades de första officiella odlingarna och 1920 så bestämde sig Fransmännen att avse de centrala höglandet till kaffeproduktionszoner. Det var då de första stora plantagerna startades. Det är här som den största kaffeproduktionen kommer från idag.

Det centrala höglandet är en platå i Vietnam med hög altitud och fuktigt klimat, denna typ utav terräng passar perfekt för kaffeodling.

Kaffeproduktionen i Vietnam har bidragit till mycket avskogning och förlust utav biologisk mångfald. Dessutom så har alltför stor användning utav gödsel bidragit till förstörelse utav jorden de odlar i. Detta i kombination med högre kostnader och klimatförändring så är det tufft för många kaffebönder i Vietnam.


Brasilien och Vietnam står för över hälften utav allt kaffe som produceras i världen. Efter dessa två giganter så är det mycket mer jämnt i kaffeproduktionen:


3. Colombia: 754 000 ton kaffe/år

Kaffekopp med Colombia på

På tredjeplats så hittar vi Colombia med 754 000 ton kaffe producerat per år. Tack vare vulkanisk jord, bra nederbörd och berg på 900-2000 meter så består kaffeproduktionen i stor utsträckning utav Arabica. Colombia är därför kända att för att producera bra kaffe med hög kvalité.

Majoriteten utav kaffet odlas i en region som kallas för “Coffee Triangle“. Denna region är så viktigt så att UNESCO har utsätt den som ett världsarv. Det är härifrån som kaffet odlas i stora volymer. Utanför kaffeaxeln så fokuserar bönder mer på kvalitet över kvantitet.

Colombianskt kaffe är känt för att vara unikt. Klimatet och naturen är perfekt för att kaffet ska utveckla sin smak. Det finns över 600 000 odlingar i landet och de flesta plockar sina bönor för hand. Detta innebär att de alltid plockar de mognaste bönorna, med bäst kvalité.

Kaffeodlingen är en stor drivkraft i Colombias ekonomi, idag står den för ungefär 7-9% utav landets BNP.

Nästa gång du ser en påse colombianskt kaffe så kan du nästan garantera att det är kaffe av hög kvalité i den.

4. Indonesien: 669 000 ton kaffe/år

Indonesien producerar runt 669 000 ton kaffe per år. Detta land, som är uppbyggt av många öar, har en stor och varierad kaffeproduktion. De olika öarna har egna odlingsmetoder och unika kaffetyper. Det är här på ö:n Java som världens dyraste kaffe odlas!

Över 90% utav kaffeproduktionen kommer från unika små odlingar på runt eller mindre än 1 hektar och alla deras bönor plockas för hand. 25% utav odlingen är Arabica och resterande är Robustabönor.

Kaffebönan kom till Indonesien på slutet utav 1600-talet. År 1717 så skeppades de första påsarna kaffe från Java till Europa. Här såldes de till dyrt pris, efter det så har kaffeproduktionen i Indonesien fortsatt växa med stormsteg. Idag så exporterar Indonesien främst till USA, Västra Europa och Japan. Efterfrågan börjar dock bli högre i Kina, Ryssland och Sydkorea.

Det var i Java som de första kaffebönorna såldes utanför Arabien och Etiopien, där kaffet ursprungligen kommer ifrån.

5. Honduras: 475 000 ton kaffe/år

En stor kaffepåse på 60 kg kaffe

Honduras är Central Amerikas största kaffeodlare med 475 000 ton kaffe per år. Landet har mer än 120 000 kaffeodlingar vilket genererar 5% utav landets BNP.

Kaffe har sedan 1800 talet spelat en stor roll i landets ekonomi. På grund utav transportsvårigheter så såldes kaffet i början bara lokalt. Men efter högre efterfrågan och stöd från staten så exporterades mer och mer kaffe till andra länder.

Mestadels utav bönorna i Honduras är Arabica. Idag så skapar kaffeindustrin runt 1 miljon jobb mellan kaffeodling och kaffebearbetning.

6. Etiopien: 471 000 ton kaffe/år

Etiopien kommer på en nära 6:e plats bakom Honduras med 471 000 ton kaffe per år. Det är härifrån som Arabica plantan kommer ifrån. Kaffeproduktionen består utav över 4 miljoner olika jordbrukare och hälften av allt kaffe producerat säljs inrikes.

Kaffebönan sägs vara upptäckt utav legendariska getskötaren Kaldi år 850 e.Kr. i regionen Kaffa i Etiopien. Efter dess upptäckt så spreds bönan runt om i Arabien, således fick den namnet “Arabica”.

Etiopien är Afrikas största kaffeproducent och säljer nästan hälften utav sina exporter till Europa. Deras kaffeproduktion står för runt 4-5% utav landets BNP vilket har lett till att landet gett det stor prioritet. Däremot vill dem också sänka andelen BNP från kaffe och skifta över mer till tillverkningsindustrin.

7. Peru: 346 000 ton kaffe/år

En kaffeproducerande maskin

Peru ligger på sjunde plats med 346 000 ton kaffe per år. Detta land har länge odlat kaffe, men har inte alltid exporterat det utrikes. Kaffeproduktionen är landets största jordbruksvara och industrin skapar runt 2 miljoner jobb.

Perus kaffeproduktion har länge fokuserat på kvantitet för kvalitet. Men på senaste år så har jordbruksministeriet skiftat fokus till modernare odlingsmetoder och uppmuntrat till en mer grönare kaffeproduktion. Denna skiftning skapade organisationen CENFROCAFE som består av 80 olika odlingsorganisationer och 6 olika bearbetningsorganisationer.

Denna uppmuntring av grönare kaffeodling gynnar många olika små jordbruk. Kaffet som kommer från organisationen CENFROCAFE är 92% organiskt och 100% av det är Fair Trade. Detta har resulterat i en större efterfrågan av peruanskt kaffe.

8. Indien: 312 000 ton kaffe/år

Indiens kaffeproduktion består av 250 000 olika jordbruk som producerar 312 000 ton kaffe per år. Utav detta kaffe så exporteras 80% utrikes. Och 29% utav exporterna går till Italien.

30% utav kaffet är Arabica och resterande 70% är Robusta. Arabica har historiskt odlats mest men på grund av kaffebladsrost som arabica påverkats hårt av, så har robusta tagit över mer och mer.

9. Guatemala: 254 000 ton kaffe/år

Guatemala är den nionde största producenten av kaffe i världen. Landet har historiskt varit Central Amerikas största producent av kaffe fram tills 2011, då Honduras tog över titeln. Landet är uppbyggt av 8 olika kaffezoner med över 125 000 olika odlingar.

Guatemala står för ungefär 2,7 % av världens kaffeexport. Nästan hälften av kaffet skickas direkt till USA.

1850 var året då kaffeproduktionen började i Guatemala. Efter det så har kaffet varit en stor drivkraft till landets ekonomi. Idag så är det deras näst mest exporterade vara.

10. Uganda: 209 000 ton kaffe/år

Kaffet är en viktig del utav Uganda. Dem exporterar 209 000 ton kaffe per år och kaffet är deras mest exporterade jordbruksvara. Ungefär 80% av kaffet i Uganda är Robusta och resterande 20% är varianter av Arabica.

Uganda är ett av de få länder där kaffe fortfarande växer inhemskt. Man kan hitta vilda Robustaplantor runt om den stora sjön Lake Victoria och arabicabönor på berget Mount Elgon.

Vilka länder importerar Sverige kaffe från?

Sverige importerar allra mest kaffe från Brasilien. Nästan allt kaffe är orostat och rostas här i landet. Totalt importerar vi 85 000 ton kaffe varje år. Majoriteten av bönorna är av typen Arabica.

Det är inte så konstigt att vi importerar så mycket från Brasilien, dem är ju trots allt världens största kaffeproducent, med hästlängder. Men utöver Brasilien så importerar vi också från Honduras, Colombia, Peru och Kenya. Våra största importhamner är Göteborg, Gävle och Helsingborg. Över häften av allt kaffe som anländer kommer direkt till Gävle.

Kan man odla kaffe i Europa?

En bild på en man som står och odlar

Ja, man kan odla kaffe i Europa! Du kan till och med odla kaffe hemma om du vill. Det är en ganska lång process och kaffebuskar behöver värme, vatten och sol. Det är dock inte optimalt att odla här i Europa. Det finns faktiskt bara ett par små jordbruk lokaliserade på Gran Canaria.

Europa ligger utanför kaffebältet, vilket är den breddgrad där nästan allt kaffe produceras. Vi saknar de höga bergen med sina tropiska klimat såhär långt upp norr. Om vi skulle försöka producera kaffe så som de gör söderut så skulle vi inte alls få samma resultat på Kvalitet och kvantitet.

Producerar vi kaffe i Sverige?

Trots att vi är ett så stort kaffekonsumerande land så finns det inga kaffeodlingar här i Sverige. Det är möjligt att odla kaffe om man ger dem rätt förhållanden. Men utöver att individuella personer skulle odla kaffe hemma så finns det ingen officiell kaffeodling i Sverige.

Vilket land i Europa dricker mest kaffe?

Finland är det land i Europa som dricker mest kaffe per capita. Vi i Sverige ligger på 6:e plats. Man kan tänka sig att Sverige skulle ligga först, med tanke på allt vårat fikande. Men kaffet spelar också en riktigt stor roll i Finlands kultur. Läs mer om vilket land som dricker mest kaffe här.